Barn

Behandlingar för barn

Många tänker att kiropraktik mest är för ryggbesvär och blir därför förvånade när dom ser alla barn som kommer till oss. Men tänker man på att nervsystemet ligger i ryggraden och styr alla kroppens funktioner kan man förstå att även barn är beroende av att ha en välfungerande rygg. Dom allra flesta barn och spädbarn gillar att få kiropraktiks behandling. Vi använder lätta specifika tryck med fingrarna och hand, på spädbarn inte mer kraft än den man kan använda på ögat när man blundar. Det är helt andra tekniker än till vuxna.

Citykiropraktiken har även en unik kompetens. Vi har vidareutbildat oss inom DNS, (Dynamic Neuromuscular Stabilisation. www.rehabps.com ). Det innebär att vi har en stor kunskap i att bedöma barn utifrån den förväntade motoriska utveckling under dom första levnadsåren. (bilder, länk till DNS  text och kursdiplom) Dels för att se om något inte är optimalt eller försenat i utvecklingen och sedan att behandla samt att lära barnet och föräldrarna hur det ska rehabiliteras hemma för att bli bättre. Man gör detta genom att medvetet repetera korrekt rörelsemönster, neuromuskulär träning. Barn utvecklas alltså reflexmässigt och det är kunskapen om dessa reflexer och hur dom aktiveras vi på Citykiropraktiken jobbar för att ge barnet bästa förutsättningar att nå motoriska milstolpar. Optimal stabilitet för barnet och korrekt andningsmönster är hörnpelare.

Om du har en svaghet i hållningen så blir inte tyngdlagens effekter på kroppen mindre över tid snarare tvärt om. Vi menar att om man tidigt kan hjälpa barn och föräldrar att identifiera svagheter och sedan jobba med detta förebyggande så kommer barnen att tåla tyngdlagen bättre och optimera sina prestationer både i vardag och idrott.

Självklart finns det tillstånd där vi inte kan hjälpa, då remitterar vi vidare t.ex. till barnläkare eller vårdcentral.

Olika tidsperioder i barnets uppväxt ger olika utmaningar

Spädbarn

Att bli född kan vara en stor påfrestning för kroppen. Barnet klarar av det enorma trycket vi utsätts för på väg ut genom födselkanalen men ibland blir belastningen extra stor. Det kan naturligtvis uppstå spänningar i muskel och skelettsystemet som man kan hjälpa barnet med.

Vanliga orsaker till att söka Citykiropraktiken med sitt barn

  • Generell oro, spädbarnskoliksymtom och sömnproblem. Då oftast när man inte hittar någon bakomliggande sjukdom på vårdcentralen. Vi undersöker om där är något som kan vara bakomliggande från rygg, muskler och ledfunktion.
    • Spädbarnskolik är en samlingsterm för att barnet gråter tröstlöst ett visst antal timmar på ett dygn men förklarar inte varför. Kiropraktorn kan undersöka och utreda om barnets gråtande kan beror på muskel, nerv och skelettsystemet. (se studie om kiropraktik och spädbarnskolik)
  • Asymetri i rörelser eller utseende tex. Då barnet har en favorit sida eller inte vrider huvudet åt ena hållet. Man kan märka detta om barnet inte vänder eller kryper som man förväntar sig. När det är dags att resa sig mot bord etc. så kan det vara att barnet alltid föredrar att resa sig på det ena benet.
  • Amningsproblem, tex tar inte bröstet på ena sidan
  • Svårt att lyfta huvudet då ligger på magen
  • Svårt med krypning eller gång, försenad motorisk utveckling
  • Då man vill ha förebyggande övningar och råd

Att tänka på

  • Krypning är viktigt för en vidare optimal motorisk utveckling. Hjärnan stimuleras av dom signaler som kommer in från leder och muskler som gagnar för en bra framtida koordination
  • Om ditt barn inte byter ställning själv är det bra att variera. Byt tex. gärna sida då barnet ligger i sängen.
  • Barn är motiverade att vända sig och titta efter ljus och ljudkällor. Byt tex huvudända i sängen när det är ryggläge. Eller om du lägger barnet på en fäll framför Tv’n.
  • Använd inte babystol/bilstol för länge innan barnet är gammalt nog att sitta själv. Man rekommenderar 15 minuter. Ditt barn behöver alltså en paus i bilfärden långt innan du själv. Om barnet sitter för länge och för ofta innan det kan sitta självt utan stöd (ca 7-8 mnd) tvingas barnet använda andra muskler än optimalt för att lösa situationen. Detta kan leda till ett försämrat rörelsemönster senare i livet.
  • Samma resonemang gäller kring att hålla barnet i händerna och ”gå” med barnet innan det själva klarar av det. Det är bättre att låta det ta sin tid så barnet utvecklas och får hitta den optimala stabiliteten, Hoppgungor likadant.
  • Barnet behöver magtid direkt från födsel när det är vaket. Det är väldigt viktigt för att få en optimal utveckling av hela ryggen, axlar och höfter

Dagisbarn

Detta er en fas i barnets liv som innebär en stor utveckling av grovmotorik (gå, springa och hoppa) och finmotorik (hand och finger kontroll som att greppa en krita med tumme-pekfinger, knyta skor) Det är också en tid med många fall från högt och lågt. Användning av teknologi som iPad och telefoner i denna åldern har också börjat påverka rygg, muskel och led hälsan.

Vanliga orsaker att besöka Citykiropraktiken

  • Försenad motorisk utveckling som gång och rörelseproblem, Då barn springer klumpigt, inte kan hoppa jämfota eller har svårt att klättra kan vi ofta hjälpa till för att barnet ska bli stabilare i sin motorik och hållning.
  • Växtvärk eller annan smärta från muskel och skelettsystemet
  • Smärta och stelhet i bröstryggen
  • Ont i rygg och nacke
  • Huvudvärk
  • Kontroll och förebyggande ”är allt ok” är barnet i fas utvecklingsmässigt.

God ryggfunktion och motorik ger bättre möjligheter för en bra nerv och muskelfunktion och en bättre utveckling av kroppen generellt

Yngre skolåldern

Detta är periden då barnet går från en tid med en aktiv lekande vardag till mer stillasittande vid skolbänken. Kroppen växer, stressen ökar, skolväskan ska bäras. Läxläsning kräver en bra hållning både i kropp och själ. Datoranvändning i skolan och på fritid liksom telefontid får oftast en större roll i barnens liv.

Vanliga orsaker till att besöka Citykiropraktiken

  • Problem med hållningen
  • Växtvärk – vi kan inte kurera själva växtvärken men ofta kan största problemet i växtvärk vara att man just växer snabbt så inte muskler och leder hinner med. Förbättrad rörlighet och koordination dämpar värk på samma sätt som när rörelse dämpar värk och obehag i kroppen i vanliga fall. Tex. Vi hoppar när vi blir kissnödiga, vaggar våra skrikande barn och förr i tiden satt man i gungstol för att lindra värk.
  • Ont i rygg och nacke
  • Huvudvärk
  • Stelhet i nacke och axlar
  • Idrottskador
  • Löpnings och gångbesvär
  • Fot och knäproblem

Ungdomar

I denna period har våra barn en varierad belastning på kroppen. Det pendlar ofta mellan långa timmar framför Tv, dator och telefon till en ökad träningsmängd i sin idrott, vilket kan leda till diverse idrottskador och ont i kroppen. Många får även en prestationspress både från skola och idrott.

Vanliga orsaker till att besöka Citykiropraktiken

  • Ont i rygg och nacke
  • Ont i axlar och skuldror
  • Huvudvärk
  • Tandställningen kan ge spänningar i käken
  • Ont i knä och fot
  • Idrottskador

I denna period och i resten av livet är variation viktig. Varierad kost, varierad sittställning, varierad idrott och lek

Det är viktigt att känna till att människans muskelaktivering och hållning är genetiskt förutbestämd. Det finns ett optimalt program i hjärnan som i grunden alla människor kan komma åt. Många har hela programmet igång medans andra har vissa svagheter. Vissa svagheter föds du med och andra får du genom livet utifrån hur du använder din kropp och om du skadar dig. Det är inte konstigare än att människor har olik förmåga att kunna spela instrument, lära sig språk eller rita mer än streckgubbar. Hållningen är också en egenskap och är ju kroppens förmåga att ”hålla” sig uppe mot den konstanta tyngdlagen.

En optimal hållning och ett bättre rörelsemönster ger mer kraft, rörlighet, uthållighet och balans och hos dom äldre mindre smärta och inom idrotten reducerad skaderisk.

Sammanfattningsvis kommer barn till oss barn för bl.a:

· Förseningar i motorisk utveckling

· Förändringar i rörelsemönster t.ex. svårigheter att krypa, rulla eller gå

· Asymmetriska rörelser

· Förändringar i hållningsmönster t.ex. ben och fotställning eller ökad svank

· Amningssvårigheter – ofta på en sida

· Klumpighet, barn som ofta faller/snubblar/ramlar

· Stresskänslighet – en instabil motorik stressar kroppen

· Smärta i rygg, nacke eller extremiteter

· Det är ingen som behöver lära ett barn att vända sig, krypa eller gå det ska komma naturligt genom medfödda reflexer och motivation under framför allt första levnadsåret. Dessa rörelser är grunden till hur vi rör oss och vilken hållning vi får under resten av livet. Om barnet ligger efter eller har svårt

· Som tur är behöver vi inte lära våra barn att gripa, vända sig eller krypa, det är automatiskt. (bilder eller film)

· Citykiropraktiken kan ge en trygg och bred uppföljning före, under och efter graviditeten. Både för mamma, barn och hela familjen.

· Det blir vanligare och vanligare att föräldrar söker hjälp för sina barn på Citykiropraktiken. Kiropraktik har alltid varit ett väldigt effektivt alternativ till spädbarn som gråter mycket, som vid spädbarnskolik, (länk till texten om spädbarnskolik). Vi har även hjälpt många förskolebarn med huvudvärk och stel nacke genom åren. (referens)

Fördjupning olika faser barn

Barns olika faser - Läs mer

Spädbarn

Spädbarn

Menyförslag för fördjupning

Yngre Skolålder

Yngre Skolålder

Menyförslag för fördjupning

Fördjupning Barns olika faser

Spädbarn

Innehåll Spädbarn